Tips Sambal Belacan Sedap, Wangi Beraroma & Tahan Lebih Lama

Tips Sambal Belacan Sedap, Wangi Beraroma & Tahan Lebih Lama



Tip 1
Bakar belacan sekejap supaya smbal kita lebih beraroma.

Tip 2
Guna asam jawa yang dibancuh dengan air suam.Petua supaya sambal belacan tahan lama.


Tip 3
Limau kasturi yang dikisar bersama kulit(buang biji) sambal lebih wangi dan sedap.

Petua 4
Tinggalkan beberapa biji cili api yang masih bertangkai, petua supaya tidak sakit perut makan sambal

Cara buat ikut urutan:
( kisar kasar bahan-bahan )

5 biji limau kasturi (buang biji)
50g belacan yg telah dibakar
3 biji cili merah+1biji cili hijau
5 biji cili padi merah
25 biji cili padi hijau
100ml air asam jawa pekat
Masukkan sedikit gula dan garam

Nak buat banyak untuk buat stok pandai-pandai la tambah bahan-bahan tu.

Kredit: 
mingguanwanita.my

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama