Resepi KUAH LAKSA TERENGGANU

Resepi KUAH LAKSA TERENGGANU



BAHAN BAHAN

1 s/b Rempah Gulai Cap Bunga Rose
1 s/b Rempah Masak Cap Bunga Rose
3 s/b cili boh
1 s/b kerisik
4 mangkuk santan cair
1 keping asam keping
1 kg ikan Kembung/Selayang (dipanggang tawar dan dikisar)
Gula melaka
Gula pasir – secukup rasa
Garam – secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
½ inci lengkuas
1 inci halia
Sedikit kunyit hidup

CARA MASAK

1. Adunkan bahan yang dikisar bersama Rempah Gulai dan Rempah Masak Cap Bunga Rose, cili boh dan kerisik. 
2. Didihkan santan bersama asam keping, gula melaka, gula pasir dan garam. Setelah mendidih, masukkan adunan rempah.
3. Kacau rata dan biarkan seketika kemudian masukkan isi ikan yang dikisar. 
4. Masak sehingga pecah minyak dipermukaan kuah dan padamkan api.

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama