Resepi Daging Goreng Berempah Kari

Resepi Daging Goreng Berempah Kari




Bahan-bahan:

300 g daging
dipotong dadu/kecil
1 sudu besar serbuk kari
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar dihiris kecil
1 biji bawang holland dihiris kecil
3 batang kacang panjang dihiris kecil
1 sudu teh gula
2 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 ½ sudu besar minyak masak atau secukupnya
2 biji lada dipotong kecil
air secukupnya

Cara memasak:

1. Daging dipotong kecil dan diperapkan bersama garam, kunyit dan serbuk kari.
2. Perapkan daging dalam 30 minit.
3. Panaskan kuali dan masukkan daging kedalam kuali dan tambahkan air sedikit.
4. Gaul dan masak sehingga daging empuk. Tambahkaan air jika daging kurang empuk atau masih liat.
5. Masukkan minyak dan gaul sebati. Kemudian masukkan bawang putih, bawang besar dan gaulkan sebati. Masukkan bawang holland dan lada yang dihiris tadi.
6. Boleh ditambah sedikit serbuk kari untuk menyedapkan dan membuatkan daging berempah.

Kredit: Resepi Mudah

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama