Resepi Masak Lemak cili api pisang muda

Resepi Masak Lemak cili api pisang muda



Bahan-bahan:
1 sisir pisang muda – pisang kapas atau pisang emas
12 biji cili api – tumbuk 
2 inci kunyit hidup – tumbuk
Tempoyak – jumlahnya ikut cita rasa
2 keping asam gelugur 
Ikan bilis secukupnya 
1 1/2 biji kelapa parut – ambil pati santannya
Garam secukup rasa



Cara memasak:
1. Bersihkan pisang dan siat kulit luarnya seperti dalam gambar di bawah. Rendam bersama air garam dan juga 1 keping asam gelugur.
2. Sediakan kuali dan masukkan santan, asam gelugur, kunyit dan cili api tumbuk, ikan bilis dan pisang. Masak dan kacau hingga mendidih.
3. Bila pisang sudah hampir lembut, masukkan tempoyak
4. Pastikan garam juga dimasukkan dengan secukup rasa.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih dan lauk pauk lain.

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama