Resepi Gulai Ayam Terengganu

 Resepi Gulai Ayam Terengganu


Bahan :-
- Bawang Besar ( kisar)
- Bawang Putih (kisar)
- Halia (kisar)
- Lengkuas ( kisar)
- Cili Kering (kisar)
- Rempah 3 sekawan
-Bawang Besar 1 biji (hiris)
- Nisan
- Air Asam Jawa
- Kerisik ( 2 sudu tapi utk sekor ayam lagi banyak lagi sedap)
- Santan Fresh
- Daun Pandan
- Rempah Gulai & Rempah Masak cap Rose
- Garam
- Pak Aji (kalau suka letak kalau tak suka boleh je tak nak masuk)
- Kentang
- Ayam


Cara masak :-
- Tumis rempah 3 sekawan bersama bawang besar hiris sampai separuh kekuningan bawang besar .
- Kemudian satukan bahan kisar bawang putih, halia, bawang putih, lengkuas, cili kisar, rempah gulai dan rempah gulai masak.
- Kacau sehingga garing dan masukkan air.
- Dah nampak gulai naik minyak masukkan ayam dan daun pandan. Didihkan seketika masukkan santan beserta kerisik, garam, pak aji, nisan, kentang dan air asam.
- Kacau rata dan biar hingga gulai mendidih.
- Siap dihidang dijamu seisi keluarga



Kredit resepi: FB: Asniey Fazer
Kredit Video: Youtube: Hamizah Kitchen


Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama