RESEPI AYAM MASAK KICAP DAN SAMBAL GEPREK 3 BUDAK GEMUK

RESEPI AYAM MASAK KICAP DAN SAMBAL GEPREK 3 BUDAK GEMUK


Ayam Masak Kicap Bahan-bahan : ⅓ ekor ayam dipotong kecil 1 sudu teh garam 1 sudu teh serbuk kunyit ½ biji bawang besar 3 ulas bawang putih 3 biji cili api Thai 3 sudu makan sos tiram 4 sudu makan kicap lemak manis 2 pelepah daun kari Sambal gesek Bahan-bahan : 10 biji cili api Thai (hijau) 10 biji cili api Thai (merah) 10 biji cili api kampung 1 biji bawang Holland (Saiz kecil/sederhana) 3 ulas bawang putih 1 sudu teh belacan ½ sudu teh garam ½ sudu teh gula Cara-cara: Ayam masak kicap Gaul ayam bersama garam dan kunyit. Goreng ayam dalam kuantiti minyak yang banyak. Alih ayam apabila ayam bertukar kepada warna kekuningan dan biarkan sehingga ayam masak sepenuhnya. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili api Thai sehingga hancur sedikit. Tumis sehingga wangi. Masukkan sos tiram, kicap manis dan daun kari. Kemudian, masukkan ayam yang sudah digoreng ke dalam tumisan. Kacau sehingga sebati. Tutup api. Sambal gesek Tumis bawang Holland yang dipotong empat, bawang putih, cili api Thai hijau, cili api Thai merah dan cili api kampung. Goreng sehingga layu. Masukkan ke dalam lesung batu. Tumbuk sehingga separa hancur. Tumis dengan sedikit minyak. Masukkan belacan, garam dan gula. Kemudian tumis lagi. Siap untuk dihidang.

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama